• A 8 gyermekes Fedor család lakhatási támogatása

A 8 gyermekes Fedor család lakhatási támogatása8 kisgyermekes család lakhatása került veszélybe, támogató SMS kampánnyal segít a család megsegítéséért a Mátrix Közhasznú Alapítvány. A cél: a 8 gyermekes család lakhatásának biztonsága! A közösségi oldalakon szerzett az alapítvány tudomást a méltatlan helyzetről, ami a 8 gyermekes Fedor családot fenyegeti: lakhatási problémáik vannak, pusztán azért, mert 8 gyermeket nevelnek. A mostani albérletből menniük kell, sok főbérlő nem adja ki a lakást, mert attól félnek, hogy a gyerekek lelakják az ingatlant.

• A sport beépítése a gyermek életébe

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része. A testi és lelki egészségünkre gyakorolt kedvezõ hatása mellett, nevelési szerepe sem elhanyagolható, továbbá programot teremthet az egész család számára.

• 2011. évi Alkotó Médiatábor Szegeden

A MÁTRIX Közhasznú Alapítvány a zene, a lemezlovasság, a tánc, a fotózás-és videózás iránt kedvet érzõ 8 és 16 év közti gyerekek számára kreatív alkotótábort szervez Szeged belvárosi klubjában.

A gyerekek az öt napos tematikus táborban zenével, a lemezlovasság alapismereteivel, tánc-koreográfiával, fotózással, videózással, jó közösségben tölthetik el a szünidõt. A tábor passzív részeit a gyerekek a friss levegõn mozgással, és sporttal töltik el.

• A globális felmelegedés mindenkit fenyegetõ globális probléma

Globális felmelegedésnek az utóbbi évtizedek éghajlati változásait nevezzük: emelkedik az óceánok és a felszínközeli levegõ hõmérséklete. A folyamat várhatólag folytatódik; végállapotát még becsülni sem tudjuk. Az Éghajlat-változási Keretegyezmény a globális éghajlatváltozás kifejezést az ember által okozott klímaváltozásra használja.

• Némán ordít a levélpapír - így aláztak meg egy szerelmes kislányt az iskolában

Némán ordít a levélpapír - így aláztak meg egy szerelmes kislányt az iskolábanEgy kilencéves kislány megírja az iskolában élete első szerelmeslevelét, de a tanár még azelőtt észreveszi, hogy célba érne a küldemény. Elveszi, felolvassa, majd széttépi. Az osztály röhög, a kislány megsemmisül, ahogy szerelme tárgya, a kisfiú is. A történet nem egy múlt századi gyerekregényből való, hanem 2016 májusából, egy budapesti általános iskolából. A gyereket és az anyukáját nagyon megrázta az eset… Olvassátok el a „levél monológját”, melyet a kislány édesanyja, Fiona jegyzett le. (IDE KATTINTVA pedig elolvashatjátok szakértőnk véleményét az esetéről.)

• Mennyi idõt tölthet egy gyerek a képernyõ elõtt?!

Egy friss kutatás szerint azok a gyerekek és tizenévesek, akik közvetlenül lefekvés elõtt tévét néznek vagy számítógépeznek, nehezebben alszanak el, ami könnyen kialvatlansághoz vezethet.

• Kun Magdolna: Egyszer megérted Fiam!

Kun Magdolna: Egyszer megérted Fiam!Egyszer, ha már elérhetetlen
    távolságban leszek tőled fiam
    és vánszorgó lábnyomom is elfújja a szél,
    nem hagyva magad körül porszemnyi
    emléket sem, mi rólam mesél,
    jusson eszedbe gyermekkorod
    mosolygó napjai.
    Láss magad előtt egy képet,
    ahol ketten állunk, te meg én...

• Új kötelező irodalomra lenne szükség

Új kötelező irodalomra lenne szükségMit olvassanak leginkább a mai gyerekek?! A mai gyerek sem olvasnak kevesebbet, mint elődeik, az olvasás forrása azonban megváltozott. Az élményközpontú irodalomról és a kötelező olvasmányokról is beszélgettünk Gombos Péterrel, a Magyar Olvasástársaság elnökével, egyetemi oktatóval. Egyre kevesebb könyvet látni a gyerekek kezében. Ezt azt jelenti, hogy kevesebbet is olvasnak, mint a korábbi generációk? Nem feltétlenül. Kevesebb könyvélményük van, viszont sokszor látunk tabletet, okostelefont a kezükben, ezeken kifejezetten sokat olvasnak.

• Számítógép adomány a Dán Nagykövetségtől

Számítógép adomány a Dán NagykövetségtőlA Mátrix Közhasznú Alapítvány „Számítógép Álom” adományozói programja jó tanuló, de hátrányos helyzetben élő gyermekek számára biztosít informatikai eszközöket. Az évek óta sikeresen működő programot Dánia Magyarországi Nagykövetsége 25 számítógéppel, monitorokkal és egyéb kiegészítőkkel támogatta. Minden felajánlás nagy segítség, így az alapítvány az adományt köszönettel fogadta. A gyermekeket támogató „Számítógép Álom” programról a www.matrixalapitvany.hu oldalon ismerhető meg.

• Félmilliárd gyermek éhezik a világon!

Paradox világban élünk: miközben az elhízás - és vele a cukorbetegség, szélütés és szívinfarktus - világméretû probléma, ugyanakkor csaknem félmilliárd gyerek éhezik világszerte. A fejlõdõ országokban él a Föld népességének 83 százaléka. Ezekben az országokban 146 millió ötévesnél fiatalabb gyermek alultáplált, és ebbõl a korosztályból tízmilliónál többen éhezés következtében vesztik életüket.