• Pihentető praktikák a nyári kánikula idejére

• Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

Pihentető praktikák a nyári kánikula idejéreA nyári kánikula idősek és fiatalok számára is nagy terhet jelent. Nappal kimerültség, éjjel van, hogy csak forgolódunk az ágyban, a fülledt melegben még aludni sem tudunk rendesen. Ilyenkor az ember legtöbbször csak szenved, izzad, másnap nyűgösen, fáradtan ébred, s ez az egész napját megbélyegzi. Ám gondoljunk csak arra, hogy vannak olyan országok, ahol mindig ennyire meleg van. Ezért is találták ki az ilyen helyeken az úgynevezett szieszta időszakot, amikor bezárnak az üzletek tíztől, délután kettőig, hogy ezekben a nagyon meleg órákban az ember pihenhessen kicsit.

Dr. Péntek Éva a Karitáció Alapítvány szakértője néhány hasznos és praktikus tanáccsal segít nekünk, hogy a hőségben is meg tudjuk tartani testi-lelki harmóniánkat. Akik tehetik, ekkor egész egyszerűen bekapcsolják a klímát, ám a légkondicionálásnak nem csak előnyei vannak. Nem megfelelő klímakörülmények elsősorban a légző- és keringési rendszerre lehetnek kedvezőtlen hatással. A klimatizált helyiség levegője gyakran száraz, okozhat légzési panaszokat, a szem, az orr, a torok nyálkahártyájának szárazságát. Az arra érzékenyeknél jelentkezhet fejfájás, kimerültség, megfázásos, allergiás tünet, orrfolyás, köhögés, könnyezés, kötőhártya-gyulladás. A nem megfelelően karbantartott klímaberendezés táptalaj lehet a baktériumok, vírusok, gombák elszaporodásához, melyek különösen a legyengült immunrendszerrel rendelkezőkben okozhatnak akár komoly fertőzéseket is. Ha a hideg levegő közvetlenül ér minket, akkor ízületi fájdalmak, gyulladások is kialakulhatnak.

Ha nem akarunk légkondicionálót használni, akkor mit tehetünk, hogy nyáron is pihentető legyen az alvás?

A legfontosabb, hogy egész nap próbáljuk megtartani a biológiai egyensúlyunkat, talán akkor könnyebben fog menni majd az alvás, javasolja Dr. Péntek Éva a Karitáció Alapítvány szakértője. Az első és legfontosabb a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel! Ami akár négy liter vizet is jelenthet ebben a melegben. Igyunk vizet! Kerüljük a cukros, alkoholos italokat! A szervezetnek friss, tiszta vízre van szüksége! Lefekvés előtt is igyunk meg egy pohár vizet, hűsít, és segít az elalvásban.

Tíz hasznos praktika a kánikula idejére:

1. Zuhanyozzunk a nap folyamán minél többször, mert egy nem túl meleg, de nem is túl hideg fürdő sokat segíthet. Hideg lábfürdő

2. A láb az ember egyik legérzékenyebb testrésze, és minden ingerre hamar reagál. Nem hiába szoktak felfrissülésként sokan hideg lábfürdőt venni elalvás előtt! Remek módszer, ezért ha gyakran felébred éjszakánként, akkor tartson az ágya mellett egy megtöltött lavórt, hogy bármikor megismételhesse!

3. Lefekvés előtt szellőztessük át a szobát, vagy akár az egész lakást is. Tanácsos ilyenkor vékonyabb, jól szellőző, pamut takarót használni, esetleg egy plédet, vagy semmit se.

4. Tegyen pl. hajdinát a párnájába, mivel nem nyeli el annyira a hőt, de az is jó, hogy egy zoknit teletöm rizzsel, elköti, majd a fagyasztóba rakja. 30 percig biztosan jól fog hűteni!

5. Mindig legyen egy kis folyadék az ágyunk mellett, hogy ha éjszaka felébredünk, akkor is tudjunk inni egy kis friss vizet.

6. Nedvesítsünk be egy kendőt, vagy akár pár percre a fagyasztóba is betehetjük. A gyerekek is nagyon fogják szeretni a hűtőkendőt, hiszen ők is szenvedhetnek a hőségtől. A hűtőpalack is remek ötlet lehet. Egy műanyag palackot töltsünk meg hideg vízzel, és vigyük magunkkal az ágyba.

7. Használjuk nyugodtan a ventillátort, hogy átszellőztessük a szobát! Sőt, ha elé helyezünk egy nagyobb jégkocka tömböt egy laposabb tálba, majd helyezze a ventillátor elé. Kellemesen hűs levegő fogja így körbejárni a szobát.

8. Elalvás előtt áztasson be hideg vízbe pár kendőt, majd csavarja a pulzus pontjaihoz, vagyis a csuklóira, bokáihoz, könyökeihez, térdeihez, valamint terítsen egyet a nyakára is!

9. A meleg levegő felfele száll. Tehát ha kétszintes házban lakik, és a hálószoba az emeleten van, akkor inkább költözzön le éjszakára. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor is próbáljon minél közelebb lenni a padlóhoz, például tegyen rá egy kényelmesebb matracot, ha az ágya túl magasan van!

10. Nem csak energiatakarékossági szempontból kapcsolja ki az elektromos berendezéseket, hiszen azok működés közben hőt termelhetnek, mely feleslegesen fűti a szobát.

Szép nyarat, pihentető alvást Mindenkinek!

Dr. Péntek Éva,
    Karitáció Alapítvány

Share on Tumblr Nyomtatóbarát vagy PDF verzió

• A globális felmelegedés hatásai

Az IPCC kutatóinak általános elõrejelzései szerint a szárazföldek hõmérsékletének növekedése nagyobb mértékû lesz, mint a tengereké, ami a napfény-visszaverõ képességükkel magyarázható. Az Északi-sarkvidéken elsõsorban a téli átlaghõmérséklet fog növekedni. Az éjszakai átlaghõmérsékletek növekedése megfogja haladni a nappali középhõmérsékletekét.

• A kleptománia egy kényszerbetegség

Az internetfüggõség, a szexaddikció és a kleptománia egy kalap alá való, hiszen mindegyik kényszerbetegség, melyek súlyos személyiséget károsító függõséget alakítanak ki az emberben. A kábítószerezésen, alkoholizmuson és a dohányzáson kívül beteges méreteket öltött mára a fentieken kívül játékszenvedély, a videófüggõség vagy éppen a vásárlási kényszer.

• Az éhezés sokunknak mindennapos trauma

Az éhezés sokunknak mindennapos traumaA becslések szerint ma Magyarországon 30.000-40.000 gyermek gyakorlatilag éhezik. Ez a szám az elszegényedő családok számának gyarapodásával egyre növekszik. Sok-sok kisgyermeknek valóban nincs mit ennie. Mit is jelent az éhezés / alultápláltság?! Ha valaki kényszerből rossz minőségű, rostban szegény, vitaminoktól és ásványi anyagoktól mentes tápanyagokat fogyaszt (vagy ad a családjának), az előbb utóbb vagy alultáplált állapotba kerül vagy az elsavasodás, elhízás és szövődményei (pl. cukorbetegség) érik el.

• Az NCA támogatásával sikeres a Mátrix Szociális Osztóhely projekt

A Nemzeti Civil Alapprogram "NCA-CV-10-D-0152" pályázati program támogatja a Mátrix Közhasznú Alapítvány adományosztó szociális segítõ munkáját.

A program révén hatékonyabbá vált az adományok begyûjtése, raktározása, tárolása, szállítása, és a rászorulók részére való eljuttatása is.

Az alapítvány weblapján a programokról rendszeresen tájékozódhatnak a nagyérdemû lakosság.

• Így elõzzük meg a gyermekbaleseteket nyáron

A nyári idõszakban jelentõsen megnövekednek a gyerekeket ért balesetek. Pár szabály betartásával azonban ezek jó része elkerülhetõ. A legfontosabb, hogy a kicsiket sose hagyjuk felügyelet nélkül, ha pedig mégis megtörténik a baj, higgadtan cselekedjünk.

• Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató is kapott adományt

Az Egyházmegye által fenntartott Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató is rendszeresen kap támogatást a MÁTRIX Közhasznú alapítványtól. Viszonzást sosem várunk, de mindig jól esik a támogatottaktól egy atmoszféra visszajelzés, netán fotók az ajándékokról és a gyerekekrõl.

Most is kaptunk egy köszönõ levelet, benne a támogatott gyerekek õszinte és örömteli pillanatait megörökítõ fotó illusztrációkkal. Reméljük, hogy hamarosan egy gyermek sem fog sehol nélkülözni és minden pici boldogságban töltheti el gyermekkorát.

• A globális felmelegedés mindenkit fenyegetõ globális probléma

Globális felmelegedésnek az utóbbi évtizedek éghajlati változásait nevezzük: emelkedik az óceánok és a felszínközeli levegõ hõmérséklete. A folyamat várhatólag folytatódik; végállapotát még becsülni sem tudjuk. Az Éghajlat-változási Keretegyezmény a globális éghajlatváltozás kifejezést az ember által okozott klímaváltozásra használja.

• A 8 gyermekes Fedor család lakhatási támogatása

A 8 gyermekes Fedor család lakhatási támogatása8 kisgyermekes család lakhatása került veszélybe, támogató SMS kampánnyal segít a család megsegítéséért a Mátrix Közhasznú Alapítvány. A cél: a 8 gyermekes család lakhatásának biztonsága! A közösségi oldalakon szerzett az alapítvány tudomást a méltatlan helyzetről, ami a 8 gyermekes Fedor családot fenyegeti: lakhatási problémáik vannak, pusztán azért, mert 8 gyermeket nevelnek. A mostani albérletből menniük kell, sok főbérlő nem adja ki a lakást, mert attól félnek, hogy a gyerekek lelakják az ingatlant.

• Amit a tanulási zavarról tudni kell

Tanulási zavarnak tekintjük azt az - intelligencia szint alapján elvárhatónál lényegesen - alacsonyabb tanulási teljesítményt, amely neurológiai deficit vagy funkciózavar talaján jön létre

• A gyermek figyelmetlenségének okai

A nevelési problémák elsõsorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek. Amikor kialakul gondolkodásában a differenciálás képessége, vagyis megjelenik a felismerés, hogy én és a másik nem egy és ugyanaz a személy, elkezdõdik a gyermeknevelés munkásabb, nehezebb része.