• Para - bizonyítvány sokk

Para - bizonyítvány sokkÉv végén sok kisgyermek retteg, hogy mit fognak szólni az iskolai bizonyítványhoz a szülők... A gyermekeltűnések szezonja az év végi bizonyítványosztás ideje. Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke óvva int minden szülőt attól, hogy aránytalanul komolyan vegye az év végi tanulmányi eredményeket, hiszen a gyermekek lelki és fizikai egészségénél nincs fontosabb. Jobb megelőzni azt, hogy egy - egy gyermek ijedtségében világnak szaladjon, hiszen még arra is van esély, hogy soha többé nem kerül haza.

Az év végi eredmények előzménye
    Gyermekünkkel legyünk kellően jó kapcsolatban, legyünk nyitottak és türelmesek. A tanulmányi eredmények körül gyülekező felhőket ismerjük fel időben. Ha most nem sikerült, legközelebb jobb lehet... alapon felesleges a helyzetet mindenféleképpen kilátástalannak feltüntetni. Egy a lényeg: ne lehetetlenítsük el gyermekünket, ne szorítsuk sarokba, ne büntessük és ne fenyegessük meggondolatlanul csemeténket, hiszen ennek szökés vagy egyéb tragédia lehet a következménye.

Az a fránya teljesítménykényszer...
    Vajon gyermekeinktől képességeikhez megfelelő mértékű teljesítményt várunk el? Tanórák, iskolán kívüli zene, tánc, sportedzések, fejlesztő korrepetálások, versenyek, átlagon felüli teljesítmény elvárások... egyéb, nagy koncentrációt igénylő feladatok, mindez rohanva egyiktől a másikig. Ez így összeomláshoz, túlterheltséghez vezethet.

Megoldás mindig van
    Rácz Anett egészségfejlesztő, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke pozitív gondolkodásra és egy kis lassításra int minden szülőt. Az elégtelen év végi eredmény nem bélyeg, nem végérvényes, hiszen javítható állapot. Ne szégyelljen a szülő a gyermekkel karöltve megoldást keresni, pl. játékos közösséget, kikapcsolódást, szinthez megfelelő iskolai felkészítőt, tanuló közösséget, több szülői figyelmet, közös együttléteket, hogy a problémákra természetes megoldás képződhessen.

Gyermekvédelem
    Családi veszekedés vagy dühkitörés vagy pánik után, ha a gyermek otthonról elmegy - eltűnik, a helyzetet komolyan kell venni. A keresésbe a hatóságokat a lehető leghamarabb be kell vonni, hogy a nagyobb bajt megelőzve a csemete a leghamarabb, sértetlenül hazajuthasson.

• A 8 gyermekes Fedor család lakhatási támogatása

A 8 gyermekes Fedor család lakhatási támogatása8 kisgyermekes család lakhatása került veszélybe, támogató SMS kampánnyal segít a család megsegítéséért a Mátrix Közhasznú Alapítvány. A cél: a 8 gyermekes család lakhatásának biztonsága! A közösségi oldalakon szerzett az alapítvány tudomást a méltatlan helyzetről, ami a 8 gyermekes Fedor családot fenyegeti: lakhatási problémáik vannak, pusztán azért, mert 8 gyermeket nevelnek. A mostani albérletből menniük kell, sok főbérlő nem adja ki a lakást, mert attól félnek, hogy a gyerekek lelakják az ingatlant.

• Ez a házasság, szent kötelék

Ez a házasság, szent kötelékA diáklányok a parkban a fűben ülve készültek a másnapi órákra. Nem messze tőlük két férfi ült le a padra, kezükben egy sakk készlettel, de játék helyett beszélgetni kezdtek az életről, a feleségeikről. Percekkel később mindkét lány könnyekben tört ki, és nagy leckét tanult a szerelemről.

A két éltes férfi régóta nem látta már egymást, ezért sakkozás előtt elmesélték egymásnak az elmúlt éveket. Mindketten beszéltek a feleségükről is, de amikor a második kezdett a történetébe…

• Mennyi idõt tölthet egy gyerek a képernyõ elõtt?!

Egy friss kutatás szerint azok a gyerekek és tizenévesek, akik közvetlenül lefekvés elõtt tévét néznek vagy számítógépeznek, nehezebben alszanak el, ami könnyen kialvatlansághoz vezethet.

• Az esõerdõk irtása

Az esõerdõket jelenleg óriási mértékben irtják, ami az üvegházhatás egyik fõ okozója. Az õserdõk égetéses irtása során az égéssel szén-dioxidtömeg jut a levegõbe. Amikor az erdõket kivágják és fölégetik, az elraktározott szén CO2 formájában kerül vissza a levegõbe. Az utóbbi 10-15 év során átlagosan évente 1 milliárd tonnával kerül több szén-dioxid a légkörbe.

• Gyermekbalesetek és fertõzések elkerülése a nyáriszünetben

Az iskolai szünet kezdetével a gyerekek megszokott életrendje megváltozik. Lazul a fegyelem a mindennapok és a higiénia területén is, melynek következményeként gyakoribbá válnak bizonyos hasmenéses megbetegedések, de a gyerekbalesetek is. Többségük azonban kis elõvigyázatossággal megelõzhetõ, illetve elengedhetetlenül szükséges a szülõk odafigyelése.

• Karácsony: nem a csillogó ajándékok teszik boldoggá az ünnepet

Karácsony: nem a csillogó ajándékok teszik boldoggá az ünnepetA Mátrix közhasznú Alapítvány évente tízezernél több nélkülöző számára biztosít ruhát, cipőt, élelmiszert, bútort, egyéb használati tárgyakat. Advent idején megnövekszik a segítségkérők köre. Sajnos nem mindenkinek tudunk segíteni (mivel sokkal több a kérelmező, mint amennyi adomány van), ami végett sokan kétségbeesetten - olykor durván, dühösen, bántóan - kérik számon rajtunk, hogy "miért nem adunk", "most miattunk lesz ajándék nélküli a karácsony", "...stb...". Felvetődik a kérdés, hogy a létfenntartás szükségletein felüli tárgyak szeretetteljesebbé teszik-e az ünnepeket?! Véleményünk szerint nem!

• Egymilliárdan éheznek a Földön

Már több mint egymilliárd ember éhezik a Földön, jelentette az ENSZ Élelmezési és Mezõgazdasági Szervezete (FAO). Évi 30 milliárd dollár szükséges ahhoz, hogy 2050-ben a világ élelmezni tudja a bolygó akkor már 9 milliárdos lakosságát. A gazdasági válság miatt azonban egyre kevesebb a pénz a mezõgazdaság fejlesztésére is.

• Rajzfilmek a drogfogyasztás megelõzéséért

Flintstoned

Flintstone-ék tudós kollegája asszisztensei segítségével mutatja be a marihuána hatásait. A vélhetõleg a 60-as évekbõl származó oktatófilmben a kõkorszaki szaki szemlélteti, hogy a fû stimulálja, majd leülteti a használóját. Egyeseknek kellemes, másoknak rémisztõ hallucinációkat okoz, melyek után a fogyasztó megéhezik, és ha kevésbé szerencsés, még pszichikailag is függõvé válik.

• Az NCA támogatásával sikeres a Mátrix Szociális Osztóhely projekt

A Nemzeti Civil Alapprogram "NCA-CV-10-D-0152" pályázati program támogatja a Mátrix Közhasznú Alapítvány adományosztó szociális segítõ munkáját.

A program révén hatékonyabbá vált az adományok begyûjtése, raktározása, tárolása, szállítása, és a rászorulók részére való eljuttatása is.

Az alapítvány weblapján a programokról rendszeresen tájékozódhatnak a nagyérdemû lakosság.

• Optimizmus = boldog élet!

Optimizmus = boldog élet!Az optimizmus, a pesszimizmus ellentéte, olyan életszemlélet, amiből nézve a világ jó, vagy kedvező hely. Az optimisták általában azt tartják, hogy az emberek jók. Az életről „kedvező” képük van, és abban hisznek, hogy idővel és végül a dolgok rendeződnek. Nos a Magyar ember nem az optimizmusáról híres. A Mátrix Közhasznú Alapítvány társadalmi fejlesztő tevékenysége segíti, hogy a problémamegoldás mellett derűlátó, bizakodó, pozitív gondolkodású emberekké alakuljon mindenki, aki még nem az. Ehhez viszont önbizalom, önismeret, változásra képesség / érettség is szükséges!